Moštování

Vzhledem ke stále větší oblibě domácího ovocného moštu Vám rádi vylisujeme tento jedinečný a lahodný nápoj, který si odnesete ve Vámi dodaných nádobách.
Moštárna slouží ke zpracování ovoce zejména jablek a hrušek. Ovoce nesmí být nahnilé, ale naopak musí být pečlivě omyté, bez listí, trávy a jiných nečistot. Ovoce možno na místě umýt za poplatek, viz Ceník
Kvalita moštu závisí na kvalitě dodaného ovoce. Výtěžnost ovoce se pohybuje okolo 50-60% váhy ovoce tj. ze 100 kg ovoce získáte dle šťavnatosti 50-60litrů moštu. Vylisovaný mošt si odvážíte ve vlastních nádobách, nejlépe 10ti,20ti či 50ti litrových barelech.
Mošt si můžete doma jednoduše pasterizovat ve skleněných láhvích. Čisté, horkou vodou vymyté lahve dáme do hrnce s vodou tak, aby voda sahala cca 2 cm pod hrdlo. Vodní lázeň má mít teplotu 85 °C a doba pasterizace je 25-30 minut.